duminică, 15 ianuarie 2012

Pasta de zahar



M-am gandit sa continui aztazi cu lectura  abandonata de anul trecut,  dar  am hotarat sa postez cum prepar pasta de zahar. Mi-au cerut mai multe persoane reteta, si imi cer scuze ca nu am postat mai repede, dar imi iau revansa acuma :).  de cand am inceput sa ornez cu pasta de zahar, am schimbat mai multe retete  si m-am oprit la reteta asta, pot sa lucrez foarte bine cu ea.   Am incercat reteta Lissei si reteta doamnei Viorica, m-am oprit la reteta doamnei Viorica cu niste modificari in gramaje si modul de pregatire.
 
  Ingrediente:
 10 gr gelatina Dr Oetker
 6 linguri apa (60 ml)
 2 linguri miere (energizant)
50 gr ulei de palmier
 2 linguri amidon alimentar (50 gr)
 700 gr zahar pudra (Coronita)
 
 In primul rand hidratam gelatina in apa, cca 10 min, apoi adaugam mierea si uleiul de palmier. Topim toata compozitia pe baie de abur, sau la microunde, dar sa nu ajunga pe punctul de fierbere. Lasam cateva secunde apoi adaugam amidonul si  doua linguri de zahar. Amestecam apoi adaugam treptat zaharul. Eu amestec cu mana, apoi presar zahar pudra pe masa de lucru si framant  ca aluatul.
 
 
 
 
 
 
  Dupa ce am adaugat tot zaharul  si am framantat , invelesc in folie  alimentara si las la odihnit cca 30 minute, apoi intind pasta ca sa invelesc tortul. 
 
 
 
 
 
 
Tortul sa fie uns cu unt, ca sa se poata lipi pasta si sa nu ramana goluri de aer. Se mai poate aseza de asemenea chiar pe crema ce ati umplut tortul, chiar si de ciocolata, dar  sa fiti sigur  ca asezati bine pe tort pasta. Daca nu va place ceva sau nu va iesit ceva, riscati sa nu mai puteti lua si sa refolositi acea pasta.  
 Daca nu ati inteles ceva , puteti sa-mi adresati intrebari :) !!

28 de comentarii:

  1. Ooo Adela in sfarsit,multumim mult,am sa incerc si eu cand imi iau toate cele necesare!Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Flory,chiar imi pare rau si imi cer scuze inca o data ca nu am postat mai devreme.:) Sper sa-ti fie de folos!! Pupicei!!!

      Ștergere
  2. Eu inca nu am folosit nicodata ulei de palmier la pasta de zahar. Probabil ca ar fi cazul sa incep... O intrebare... volumul unei linguri nu este 15 ml?
    In rest... e bine ca ai postat reteta, poate ma convingi sa fac ceva nou.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anca, imi foloseste tare mult aceasta reteta iar lingura cu care pun eu apa are 10 ml de acea am pus in paranteza 60 de ml. Am masurat cantitatile exact cum fac eu. Sper sa-ti fie de folos. pupicei

      Ștergere
  3. Nici eu nu am folosit uleiul de palmier la pasta, dar o sa incerc.Multumim de reteta!Duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte folositoare postarea :) Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oana , sper ca de acum incolo sa postez multe decoratiuni din pasta de zahar si sa va fie de folos!! Pupici!!

      Ștergere
  5. Cate fete..atatea retete de pasta:))
    Eu nu folsoesc ulei de palmier in compozitie ci doar cand framant pasta (atunci cand o intind)
    Am folosit variante cu unt, cu ulei de palmier (a lui viorica si o vreme a functionat dar apoi era super lucuioasa si super moale din cauza uleiului ) asa ca...
    Si eu am incercat N retete dar pana la urma am ramas la una de la care nu mai abat:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este Bianca! Eu m-am oprit la reteta asta , ma descurc foarte bine, am redus cantitatea de ulei la doamna Viorica parca era mai multa, am folosit si cu margarina, dar era tare sfaramicioasa cand adaugam coloranti si nu puteam lucra deloc. Acuma fiecare cu care se obisnueste si i se pare mai buna varianta! Pupicei!!

      Ștergere
  6. Nu am incercat pana acum, mi se pare o chetie complicata rau... Poate luna viitoare ma risc sa incerc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina nu este complicat deloc. Si mie la inceput asa mi sa parut dar nu este deloc asa, te obisnuiesti pe parcurs :) Pupicei!!

      Ștergere
  7. Pana acum, nici o reteta de pasta de zahar nu m-a multumit pe deplin...am incercat mai multe variante, dar rezultatul a fost cam la fel...o pasta sfaramicioasa, pe care nu am putut-o intinde cum trebuie...Imediat dupa framantare era ok, dar dupa ce statea cateva ore, se rupea toata! Cu siguranta gresesc eu undeva...:)) Ca sa evit problemele, am cumparat fondant de la Lumea Basmelor, pe care, uneori, il amestec cu pasta de flori...tot de la ei...:) Am sa incerc si varianta ta, sper sa iasa ceva...:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marinela si eu am incercat variante si variante, tot secretul meu, zic eu, dupa ce ai framantat bine, sa lasi la odihnit, ca gelatina sa-si faca treaba, cca 30 min, apoi se poate intinde. :) daca se lipeste de sucitor, eu am de lemn, pudrezi cu putin zahar si intinzi mai departe. De sucitorul de silicon nu se lipeste deloc, fiindca am unul de 10 cm cu care intind pentru flori. Sper sa fie de ajutor reteta mea, eu nu cumpar fondant , doar negru si rosu, fiindca nu iasa asa cum imi doresc, iar negrul imi iasa gri:) Pupicei!!

      Ștergere
    2. Am facut si eu pasta de zahar...mi-a placut cum a iesit dar in schimb, la flori, dupa ce se intarea pasta, petalele crapau pe margini. Eu am folosit varianta Lissei cu margarina. Vreau sa fac un tort zilele astea...ar exista o alta varinata sa nu mai cumpar un bidon mare de ulei de palmier?sau exista mai mic?putin mai multa margarina ar ajuta sa nu mai crape cand fac floricele?

      Ștergere
    3. Marcela din acelas motiv am renuntat si eu cu margarina, sau la coloranti devenea mai sfaramicios si de acea am trecut la alta reteta. Nu stiu sa fie la bidon mai mic, eu nu am vazut iar alt inlocuitor nu am incercat. Poate incercati cu mai multa margarina sa fie 50 de grame de ex, nu stiu cat foloseati inaite?

      Ștergere
  8. Merci Adela pt reteta!!!Poate reusesc sa gasesc curaj si timp pentru a o incerca!!Pupici! O duminica frumoasa!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela eu zic sa incerci, pana ce prinzi, apoi nu te mai opresti. Pupicei!

      Ștergere
  9. Köszönöm ezt a remek leírást! Még soha nem használtam ilyet, de annyi csábító tortákat látni, többek között nálad is. Nem is olyan bonyolult, mint gondoltam... De milyen az az olaj, amit használsz? Nem ismerem. Más nem jó? Ilyet használsz a kis "szobrokhoz" is?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gerdi nincs mier!! Palmaolajat hasznalok, ezt hasznalom a ,, szobrokhoz,, is. Margarinal lehet helyetesiteni de en nem szeretem hogy jon ki.

      Ștergere
  10. Ade daca ai sti de cand astept reteta asta!Am incercat din carticica mea si a fost un esec.Cred ca exista un secret mic pentru ca a ta ies impecabil,uite cate "dovezi"ai cu torturile tale!Uleiul de palmier poate fi inlocuit cu ceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teo eu m-am oprit la reteta asta, poti sa inlocuiesti cu margarina rama, cca 1 lingura, asa foloseam si eu, doar ca, daca adaugam colorant era sfaramicios :) si nu mai puteam sa intind. Dar totusi am remarcat ca la unele culori era asa si nu imi explic de ce, de ex la verde, la rosu si la galben. Daca mai ai vreo nelamurire , intreaba-ma!! Pupicei!!

      Ștergere
  11. Foarte bine ca postezi reteta,cred ca fiecare ne intrebam: oare ce pasta foloseste cutare cand vedem un tort.Nu le-am incercat pe acestea cu margarina sau cu ulei de palmier(poate daca as avea timp sa experimentez!),eu folosesc reteta postata de Adriana intai pe culinar,apoi pe arta culinara.Cu ea am inceput,mi-a reusit si cu ea continui.
    Astept cu interes si alte postari,Adela!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu am cumparat niciodata ulei de palmier. Dar am facut-o cu margarina si iese ok. Oricum m-ai facut tare curioasa cu uleiul ala! Am vazut numai la cantitati mari, o sa fiu cu ochii in patru dupa o sticluta mai mica! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anto, poti sa incerci si cu ulei de palmier, si te decizi cu care te descurci mai bine, iar la sticla mica nu am vazut! Pupicei

      Ștergere