Este cel mai bun tort de fructe ce l-am facut si papat pana acuma, are un blat pufos cu aroma de scortisoara, o margine crocanta cu glazura caramel, interior cu mere caramelizate cu aroma de lamaie si o crema de mere dulce acrisoara. A fost atat de bun, incat l-am terminat intr-o clipita :))). Am vazut acele cutite pe blogul Laurei si m-am decis sa particip la concursul organizat pe blogul ei http://www.lauraadamache.ro/2011/09/castiga-un-set-de-cutite-ceramice-elvetiene.html si trebuie sa pregatim un dulce cu mere, ingredientul principal.... Reteta suna asa:
Pt. glazura:
150 gr zahar
2 mere mari
1 lingurita de unt
1 lamaie
Pt. blat:
3 oua
100 gr zahar
1 lingurita scortisoara pudra
3 lg pline de faina
1 lingurita praf de copt
Pt. crema:
500 gr mere
1 budinca vanilie
100 gr zahar
150 ml frisca
1 gelatina dr Oetker
Pt. ornat:
50 ml frisca
3 vanilii
Pt. topping:
1 lg zahar
1 lg cacao
2 lg apa clocotita
In primul rand topim 100 gr de zahar intr-o cratita, sau ce forma doriti pentru tort, topim pana ce devine maroniu avand grija sa nu se arda si plimbam pe peretele cratitei, atat doar cat credeti ca, creste blatul :), lasam deoparte sa se raceasca. Eu am topit intr-o cratita mai veche pe care o folosesc anume pentru asa ceva. Curatam cele 2 mere si taiem felii cca de 3 mm si le punem intr-o tigaie cu 50 gr de zahar si lasam pe foc mic 5min pana ce se inmoaie putin si se topeste zaharul, adaugam zeama de la o lamaie si coaja rasa. Scoatem feliile si le asezam in cratita glazurata si unsa cu o lingurita de unt dupa racirea caramelului.
Se bat albusurile cu zaharul, adaugam galbenusurile si praful de copt, apoi scortisoara pudra si rand pe rand faina. Compozitia rezultata se toarne peste mere si se coace in cuptorul incalzit 30-40 min.
Crema o pregatim in felul urmator, curatam merele de coarja si dam pe razatoarea cu ochiul mare, apoi adaugam zaharul si lasam 20 min pana ce lasa putina zeama apoi punem pe foc mic 15 min la fiert. Intre timp hidratam gelatina in 6 lg de apa si praful de budinca amestecam cu 8 lg de apa. Adaugam budinca la mere si lasam sa fiarba pana ce se ingroasa. Luam o lingura de budinca cu mere fierbinte si adaugam la gelatina hidratata si amestecam pana la dizolvare, apoi adaugam la restul de budinca de mere. Lasam sa se raceasca, intre timp batem frisca... Dupa ce sa racit crema adaugam frisca batuta si asamblam tortul. Blatul dupa ce esta copt se rastoarna pe un platou cu merele in sus si turnam crema de mere deasupra, racim 1 ora apoi ornam cu frisca batuta cu zaharul vanilat. Pentru topping, amestecam zaharul cu cacao, apoi turnam 2 linguri de apa clocotita.
Incercati si savurati! Enjoy!!!!!!!!!!
O feliuta pentru voi vizitatori!!
arata atat de bine.imi plac torturile cu mere.sigur va veni si randul acestei retete.mult succes la concurs.pupicei
RăspundețiȘtergereTu nu ai odihna,albinuto!Arata grozav si imi pare rau ca nu pot sa gust!Odihna placuta!
RăspundețiȘtergereFoarte bine arata!Fac si eu tort de mere dar o reteta mai simpla!Pupici!
RăspundețiȘtergereoooo...ce frumusete Adela! am vazut si eu concursul de pe blogul Adelei, dar cand voi la voi ce nebunii ati pregatit parca nu imi vine sa ma mai incumet! oricum, asta e un dulce caruia nu ii pot rezista! ne dati ori nu ne dati? :)....of...pentru pofticiosi ar trebui interzise pozele cu mancare! haaha!
RăspundețiȘtergerescz...blogul Laurei :)...din cauza poftei!
RăspundețiȘtergerefoarte frumos arata tortul asta! prajiturile cu mere sunt printre preferatele mele, asa ca il notez pe lista de facut :)
RăspundețiȘtergerebafta la concurs!
Arata tare bine si banuiesc cat e de bun!Bafta multa la concurs,pupici!
RăspundețiȘtergereDelicios. Ador prajiturile cu mere. Trebuie sa incerc si varianta aceasta de tort.
RăspundețiȘtergereBun bun...cu siguranta
RăspundețiȘtergerePupici
Arata foarte bine.Imi plac mult merele,asa ca ma servesc si eu cu o feliuta(se poate?)Pupici!
RăspundețiȘtergereO retata minunata !!!Bafta la concurs si-ti doresc o saptamana frumoasa!!!
RăspundețiȘtergereFoarte bun! Bafta la concurs!
RăspundețiȘtergereCîta finete! Arata fantastic!
RăspundețiȘtergerePupic :*
Aaa, si bafta la concurs!
RăspundețiȘtergereMultumesc Sarah! Pupicei!
RăspundețiȘtergereTeo, ce sa fac daca sunt mobilizata in casa, imi gasesc o ocupatie, de abia i trece varicela la cea mare, ca zi i iasa la cea mica! :((( Saptamana aceasta nu mai am iesire deloc doar pana la magazin pt strictul necesar:((( Offff!!! Si sa sti ca te-as servi cu mareee placere!!! Te pup!
RăspundețiȘtergereMultumesc Adina , sunt curioasa de reteta ta, o ai pe blog?! Pupicei!
RăspundețiȘtergereDe ce Ophelia, eu iti recomand sa incerci si iti doresc succes, cu siguranta gasesti sa pregatesti ceva bun! pupicei!
RăspundețiȘtergereMultumesc Carmen , iti astept parerea! Pupicei!
RăspundețiȘtergereMultumesc Flory, iti doresc si eu bafta multa! te pup!
RăspundețiȘtergereMultumesc Cristina, merita sa incerci si sa-mi spui parerea! Pup!
RăspundețiȘtergereBianca ramane sa incerci si sa-mi spui daca ti-a placut! Pupicei!
RăspundețiȘtergereDiamar cu drag servesc pe toata lumea, si chiar te rog! :) Pupicei!
RăspundețiȘtergereMultumesc Petronela! Pup cu drag!
RăspundețiȘtergereMultumesc Fancy! Pupicei!
RăspundețiȘtergereMultumesc Maya! Pupicei si o seara placuta! :*
RăspundețiȘtergerearata impecabil !!!! ... bafta la concurs!!!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc Adina! Pupicei!
RăspundețiȘtergerearata excelent si sigur e delicios! am notat reteta :* o seara frumoasa!
RăspundețiȘtergereRamane la aprecierea ta Amoush si astept reactii, multumeesc de vizita! O seara placuta!
RăspundețiȘtergere