Va poftesc la hajiose, cui ii place? Tatalui meu ii plac tare mult, de mult ma bate la cap, zicea ca mama nu are vreme sa fac, macar eu sa fac. Ce-i drept nu am facut de vreo 4 ani si era cazul, mai am inca o tura de osanza dar am zis ca fac de paste. Zis si facu si iata-le, in toata splendoarea lor, parca sunt niste carti gata sa fie ,,citite,,, cu umplutura preferata, gem de prune. Tata cred ca mai mananci de paste si poate mai fac peste vreo 4 ani :))))
Ingrediente:
1 kg faina tip 000
750 gr haj ( osanza )
3 linguri smantana
1 ou
sare
300 ml apa minerala
200- 250 gr gem de prune
zahar pudra
Nu este greu de facut, doar iti ia foarte mult timp, de aceea nu prea fac, si cum i-am promis tatalui meu, i-am facut poftele.
Ne apucam de treaba :) osanza se da prin masina de tocat si se amesteca cu 250 gr din faina si se formeaza 3 bilute de aceasi marime si aceasi cantitate ( eu le-am cantarit ). Se pun deoparte si ne apucam de aluat, restul de faina se amesteca cu oul, smantana si un praf de sare, framantam si adaugam apa minerala, pe rand. Se framanta un aluat elastic.
Pana aici ,,no probleme,, apoi incepe asteptatul :))) , aluatul obtinut se intinde cu sucitorul de cca 1 cm grosime, apoi se intinde o biluta de osanza cu faina, pe toata suprafata foi intinse.
Dupa ce s-a uns, se impacheteaza, aducem partea de sus spre mijloc, apoi partea de jos spre mijloc. Apoi aducem partea stanga spre mijloc si partea dreapata, acesta este modul meu de impachetare, nu conteaza cu care parte incepeti, atentie, este important sa impachetati tot asa cum ati inceput. Se lasa apoi la odihnit 30 minute la loc rece ( in cazul meu la frigider), pana atunci luati si cititi o carte de bucate :))))
Dupa ce a trecut 30 min, se scoate de la rece si se intinde iar o foaie de 1 cm ( nu se desface, se intinde asa) si iar se unge cu o biluta de osanza , se impacheteaza tot asa, cum ati impachetat de prima data si se da iar la rece 30 min. Dupa cele 30 de min, se procedeaza la fel cu ultima biluta si se da iar 30 min la rece. (Sper ca s-a inteles, daca nu puteti sa ma intrebati :) )
Dupa ce a stat la frigider ultimele 30 min, se scoate si se intinde o foaie de 1 cm grosime, apoi se taie cu un cutit incins la flacara, patratele si se pune cate un pic de gem de prune si se indoaie/ inchide, apasand foarte usor, ( ex. ca o carte) sau puteti in romburi , cum va este la indemana.
Se aseaza intr-o tava cu hartie de copt si se coc pana ce devin usori rumeni si se deschid ca florile :)
Dupa ce s-au copt, se scot si se dau asa fierbinti prin zahar pudra, avand grija sa nu se rupa sunt foarte fragede.
Asta este tot, simplu, doar ca necesita mai mult timp, dar rezultatul este pe masura, unul excelent, din punctul meu de vedere.
Pofta dulce!!!!
ce gustosenii ai facut aici Ade!!deja imi si imaginez gustul!!!mmm salivez :)!!Pupici
RăspundețiȘtergereMihaela, noua ne plac si mai tare am facut pentru tatal meu!! Pupici!!
Ștergerela noi se numesc fantezii :)
RăspundețiȘtergereUite coco ca nu am stiut de denumirea aceasta! Foarte interesant!! Pupici!
ȘtergereFoarte,foarte bune!Si eu am facut de Craciun si mai am o punguta cu osanza de porc in congelator o sa le fac de Pasti.
RăspundețiȘtergereFoarte dragute ti-ai iesit!
Iti doresc o zi minunata!
Mia si au mai am de o tura in congelator si voi face de Pasti. Multumesc!! Pupici!!
Ștergeremulta munca, dar arata grozav!
RăspundețiȘtergereAlinutza asa este , dar rezultatul, unul satisfacator :)
ȘtergereVai de mine Adela draga ce ai pus tu aici!!! Sunt preferatele mele!Pot sa ma servesc si eu?Am notat reteta si in curand le voi incerca si eu!Pupici!
RăspundețiȘtergereCamy cte servesc cu mare placere, astept sa vad cum ti-au iesit!! Pupici!
ȘtergereCe bune sunt cu aluat de casã! eu prima oarã am uzit de haiose acuma 2 ani, de unde sunt specifice?
RăspundețiȘtergereRamona , din cate stiu sunt unguresti, daca gresesc sa ma corectati, am sa ma informez mai bine!! Pupici!
ȘtergereVai cat sunt de frumoase, nici eu n-am mai facut de cativa ani! Mi-ai facut mare pofta, cred ca voi visa haiose la noapte! Te pup!
RăspundețiȘtergereLivia, mai visez si eu cate ceva si a doua zi pun in aplicare :)))) Pupici!
ȘtergereArata chiar a "ceva bun-ceva dulce"!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc Cristina :) Pupici!
ȘtergereCe frumusele sunt...
RăspundețiȘtergereMultumesc Haplea!!!
ȘtergereNagyon jól sikerült a hájas, gyönyörű levelesek... ilyet csak Anyukám tudott. Én soha nem próbáltam, igaz, nem is jutok hájhoz.
RăspundețiȘtergereGerdi anynukamtol es mamamtol tanultam, nagyon sikerult nekijuk is !!! :)
ȘtergereAdela, imi plac chestiile astea de mor!!! Daca ai stii cat am cautat reteta, dar nu mai stiam cum se numesc ;))) Si am osanza, am tot ce-mi trebe!! Il vikend ma dreg!! TE pup si multumesc !
RăspundețiȘtergereAntonina, astept sa vad cum ti-au iesi! Te pup!
ȘtergereSotul meu e lesinat dupa haiosele astea! Arata taaare bine! mama le face foarte des :)
RăspundețiȘtergereMaya sotul meu cand a venit de la servici, primul lucru la haiose s-a dat :))) Tatal meu la fel ii plac tare mult!!! Pupicei!
ȘtergereAdela, merge sa fac si cu untura in loc de osanza?Mersi!
RăspundețiȘtergereCamy cred ca ar merge, nu am incercat , dar de ce nu , fiindca tot untura este. Pupici!!
ȘtergereAdela draga,am reusit sa le fac si eu in sfarsit #.-s
RăspundețiȘtergereMulta munca la ele dar rezultatul este ..... super super buuunee.Iti multumesc tare mult pentru reteta.In curand le voi pun si pe blog.Pupici si weekend placut!
Camy ma bucur ca ti-au iesit, de abia astept sa vad rezultatul. Pana la urma cu untura le-ai facut ? Pupici!
ȘtergereLe-am facut cu osanza pana la urma,dar am primit-o nu am cumparat-o.Nu am gasit la macelariile din Bucuresti.Totusi cred ca le voi incerca si cu untura!
RăspundețiȘtergereCamy poate ca le voi incerca si cu untura , cand nu o sa mai am osanza! :)
Ștergere