Dupa cum va spuneam , va voi prezenta in fiecare duminica, cat imi permite timpul :) idei si sfaturi practice legate de bucatarie si diverse, pe care le-am invatat, le-am citit si mai invat in continuare :) si pe care incerc sa le folosesc, sper sa va placa si sa va fie de folos. Vreau sa facem schimburi de informatii si de cunostintele dvs prin intermediul comentariilor, asa invatam fiecare lucruri si experiente noi care o sa ne fie de folos pe viitor.
Primul pas ar fi :
TEMPERATURA
Daca nu vreti sa pierdeti timp in bucatarie, cel mai important ingredient devine temperatura: inainte chiar de a va spala mainile, porniti cuptorul sau gratarul, ca sa se incinga, sau puneti oala pe foc si lasati-o sa dea in clocot.
Cuptoarele de uz casnic sunt de foarte multe tipuri si necesita timpi diferiti pentru atingerea temperaturii dorite. In general,10-15 min sunt de ajuns. Un cuptor electric nu are nevoie de asa -numita preincalzire. Daca stiti ca aveti un cuptor lenes, asigurati-va ca ii porniti incalzirea cu indeajuns de mult timp inainte de a incepe sa pregatiti ingredientele, asa cum am si eu :)
Grill-urile trebuie si ele sa fie incinse corespunzator inainte de a fi folosite. Pentru prajire rapida si uniforma, trebuie sa le incingem bine si sa stam cu ochii pe ele. Daca vreun ingredient mai fraged, cum ar fi pestele, pare in pericol sa se arda, se coboara grill-ul 5-10 cm mai departe de sursa de caldura, sau se aseaza mancarea pe tava de dedesubt.
ORGANIZAREA
Dupa temperatura , cel mai important lucru pentr gatitul rapid este organizarea. Asigurativa ca aveti la indemana toate ingredientele necesare. Ex. o mancare poate fi ratata cu usurinta daca pierdeti timp cautand uleiul de susan in timp ce continutul wok-ului este gata sa se arda.
Inainte de a incepe prepararea unei retete, cititi-o cu atentie pentru a va familiariza cu metoda; in acest fel nu veti mai pierde timp oprindu-va sa cititi fiecare pas. Acordati-va apoi cateva min pentru a aduna ingredientele, vasele si ustensilele, astfel ca orice lucru necesar sa va fie la indemana. De ex. un mixer de mana , un storcator de lamai si o razatoare sunt un ajutor nepretuit, dar nu si in cazul in care zac in fundul unui dulap.
Amenajati-va un loc de lucru spatios. Indepartati ustensilele din spatiul de lucru dupa ce le-ati folosit- inghesuiala va va incetini.
DIMENSIUNEA
A treia arma a unei gospodine ocupate este dimensiunea: cu cat ingredientele sunt mai mici, cu atat se vor gati mai repede. Tocatul, feliatul, taiatul cubulete si datul pe razatoare al ingredientelor va vor economisi timpul-iar aceasta pregatire este inclusa in timpul de preparare al fiecari retete.
Si cu acesta inchei , sper sa va fie de mare folos, mie una, imi este, fiindca asa reusesc sa fiu mai organizata, fiindca stiti cum e cand aveti copii si va organizati fiecare minutel in functie de ei :) , ne reauzim duminica viitoare cu alte idei practice :) va pup!
Sursa: Retete de 30 de minunute
Desi nu sunt o incepatoare,apreciez in mod deosebit sfaturile tale! Oricand mai avem ceva de invatat...Tinerele noastre gospodine,se vor obisnui,cu trecerea timpului, sa-si organizeze bucataria in asa fel incat sa aiba la-ndemana toate ingredientele,ustensilele...etc. De mare folos le va fi faptul ca le impartasesti din experienta ta,te felicit pentru initiativa!
RăspundețiȘtergereSfaturile sunt binevenite oricand... putem invata un de la alta diverse trucuri. Pup
RăspundețiȘtergereMultumesc Doina, sper sa fie pentru toata lumea de folos, eu una inerc sa usurez munca si i bine sa stii cateva idei utile in bucatarie, sunt departa a fi experta, asa invat si eu si impartasesc experientele mele! Va pup!
RăspundețiȘtergereCristina asa este si asta incerc sa fac, sa invatam din experientele noastre si sa ajutam pe viitoarele gospodine! Pup cu drag!
RăspundețiȘtergerefoarte utile informatiile si nu doar pentru incepatori.pup
RăspundețiȘtergereIntr-adevar Sarah, cu toti invatam cate ceva! Pup!
RăspundețiȘtergere