luni, 14 noiembrie 2011

Lintzer cu mac si piersici



Imi pare bine  ca sa rezolvat  problema calculatorului, sa pot, sa ma uit la ficare dintre voi, adica la minunatiile pregatite de voi  si sa-mi ,, clatesc ,, putin ochii si chiar sa incerc  dintre acele retete  minunate. Am ramas in urma cu postarile, mi-au ramas o gramada de retete, pe care am reusit sa le recuperez,  si unele pe care nu am reusit dar am sa  refac  retetele ca sa va pot arata, voua, vizitatorilor,  sa va impartasesc  din bucataria mea. Din pacate, la capitolul torturi,  nu am putut sa recuperez   decat cateva poze cu Alba  ca zapada si cei 7 pitici... 3,  imi pare rau ca nu mi-au ramas ca sa va pot arata, cred ca au fost dintre cele mai reusite torturi facute de mine. Va multumesc pentru comentariile lasate si imi pare rau ca nu prea am putut sa va las si eu voua, dar promit ca voi face  pe cat se poate de posibil sa trec pe la fiecare in parte.  
 Am decis , asa in gandul meu:) fiindca in ultima vreme am o gramada si nu mai stiu cu care sa incep, sa va postez in  decursul saptamanii cate o mancarica  bunicica si cate un dulce de te lingi pe degete, iar in zilele de weekend, adica sambata, torturi facute in timpul saptamanii si duminica  sa scriu cateva idei practice pe care  le folosesc in bucataria mea si pe care  le-am invatat  sau chiar am citit  din carti  cu retete sau reviste, pe care le pun si eu in practica si care sunt  de folos pentru oricare gospodina si bineinteles pentru incepatoare, clar , nu ma declar nici pe departe o profesionista :))) dar totusi zic ca sunt la mine in casa :))) defapt consider ca, toate suntem in bucataria noastra, seful, :))) sa-mi spuneti daca ma insel. Cred ca am palavragit destul si nu prea imi sta in fire sa astern atata  pe un monitor, doar face too face, atunci imi merge melita de nu mai opresc:) si sa revin la reteta noastra de azi , uitata prin memoria calculatorului si care a fost  un desert delicios candva :))))
 Pentru cele necesare aveti nevoie de:
 350 gr faina
 200 gr unt
 300 gr zahar
 2 oua
2 linguri smantana
 1 pachetel praf de copt
 coaja rasa de la o lamaie
 50 gr mac
 1 lingura cu varf de gris
 600-700 gr piersii/ compot de piersici
 20 gr unt pentru tava
 1 lingura de faina
 zahar pudra
 Faina se cerne intr-un castron, se adauga 150 gr unt moale, 200 gr zahar, ouale, macul, praful de copt stins cu zeama de lamaie si 2 linguri de smantana sa nu fie aluatul prea tare. Se amesteca pana la omogenizarea compozitiei intr-un aluat neted, nu prea moale, care se lasa sa se odihneasca 50 min.
 
Intre timp pregatim umplutura: se taie felii piersicile, se pune intr-o cratita untul la topit, adaugam feliile de piersici, se adauga restul de 100 gr zahar, coaja de lamaie rasa si se amesteca cu o lingura de lemn pana ce piersicile lasa zeama. 
 Se ia de pe foc si se lasa putin la racit.
 Din doua treimi de aluat se intinde o foaie dupa marimea tavii tapetata cu unt si faina, in cazul meu rotund si se aseaza in tava, iar deasupra se aseaza  feliile de piersici dupa preferinta. In zeama lasata de piersici se adauga grisul, se amesteca si se toarna peste piersici. 
 Din restul de aluat Se formeaza suluri cu diametrul unui creion si din aceasta se construieste deasupra umpluturii un gratar, dupa care se introduce placinta in cuptor la foc potrivit.
 Dupa ce se scote din cuptor si s-a racit putin se pudreaza cu zahar si se taie! Inlocuit cu compot de piersici umplutura!
 
 Pofta dulce sa aveti!
 

28 de comentarii:

  1. ooo....ce bine arata tartuta ta! iar combinatia cu mac e pe placul meu! plus piersicile...de-li-cios!

    RăspundețiȘtergere
  2. It's absolutely delicious! Hello from Rome, I would love to try a big slice of this!

    RăspundețiȘtergere
  3. Super arata!ma bucur ca ne poti prezenta din nou retete delicioase!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ophelia, multumesc , a fost tare delicioasa si am sa mai repet tarta si cu alte fructe! Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mihaela, la noi trece, numai dulce sa fie :))) Pupic!

    RăspundețiȘtergere
  6. Adina multumesc, ma bucur si eu ca putem impartasii retete si multe impresii! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Az őszibarack a kedvenc gyümölcsöm! Nagyon fincsi lehet ilyen formában is. Befőttel fogom kipróbálni!

    RăspundețiȘtergere
  8. Imi si imaginez cate povesti ai spune daca cu greu te-ai oprit acum :))
    Suna bine lintzer cu piersici si mac :)
    Care sunt caracteristicile care definesc un lintzer?

    RăspundețiȘtergere
  9. Buuuuuuuuuuun tare de tot.Bine ai revenit,ti-am simtit lipsa.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce bine arata... imi place mult poza unde e cu tot cu tava... arata de milioane... Pupici !!!

    RăspundețiȘtergere
  11. V-ati rasfatat fetelor!Va pup,sa fiti sanatoase si cuminti:)

    RăspundețiȘtergere
  12. Iulian doar atata stiu despre ,, Tort Lintzer,, ca este cunoscut cel mai vechi tip de tort din lume sa zic asa si este numit dupa orasul Linz din Austria. Si mai stiu ca pare mai mult o tarta iar aluatul se facea din oua,unt , zahar,faina , migdale si arome ca vanilia, scortisoara si cuisoara daca nu ma insel, dar totusi exista mai multe variatii ale retetei si este transformat in diferite retete cu diferite umpluturi si arome, daca ma insel sa ma corectati, si sa-mi spuneti daca v-am raspuns la intrebare:) Multumesc pentru aprecieri de vizita si sa spun asa,a fost o descarcare, fiindca am lipsit ceva timp :) O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc Daniela! Pup cu drag si o seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc Teo! Va pup si sa fiti sanatosi! O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  15. Csodás, hol találtál ilyenkor barackot?

    RăspundețiȘtergere
  16. Szeptember vegen csinaltam , es meg lehetet kapni barackot, de lehet befottel helyesiteni!

    RăspundețiȘtergere
  17. Merci Adela. Chiar nu stiam originea lintzer-ului si daca te-am vazut asa pornita pe povestit, am zis sa te trag de limba :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Iulian , eu cred ca stiai si fara sa ma tragi de limba :) Cu placere! Ma mai documentez si eu cand am vreme cand nu asta e , spun ca nu stiu! :)! O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  19. Ce bine arata!!! N-am incercat niciodata acest fel de prajitura, dar dupa ce l-am vazut la tine, clar m-am convins ca merita incercat! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  20. Diana, atata iti pot spune ca l-am facut si l-am si terminat! :) Multumesc de vizita! Pupici!

    RăspundețiȘtergere