duminică, 18 septembrie 2011

Tort de mere



Este cel mai bun tort de fructe ce  l-am facut si papat pana acuma, are un blat pufos cu aroma de scortisoara, o margine crocanta cu glazura caramel, interior cu mere caramelizate cu aroma de lamaie  si o crema de mere  dulce acrisoara.  A fost atat de bun, incat l-am terminat intr-o clipita :))). Am vazut acele cutite pe blogul  Laurei si m-am decis sa particip la concursul  organizat pe blogul ei  http://www.lauraadamache.ro/2011/09/castiga-un-set-de-cutite-ceramice-elvetiene.html  si trebuie sa pregatim un dulce cu mere, ingredientul principal.... Reteta suna asa:
 Pt. glazura:
 150 gr zahar
 2 mere mari
 1 lingurita de unt
 1 lamaie
 Pt. blat:
 3 oua
 100 gr zahar
 1 lingurita scortisoara pudra
 3 lg pline de faina
 1 lingurita praf de copt
 Pt. crema:
 500 gr mere
 1 budinca vanilie
 100 gr zahar
 150 ml frisca
 1 gelatina dr Oetker
 Pt. ornat:
 50 ml frisca 
 3 vanilii
 Pt. topping:
 1 lg zahar
 1 lg cacao
 2 lg apa clocotita
 In primul rand topim 100 gr de zahar intr-o cratita, sau ce forma doriti pentru tort, topim pana ce devine maroniu avand grija sa nu se arda si plimbam pe peretele cratitei, atat doar cat credeti ca, creste blatul :), lasam deoparte sa se raceasca. Eu am topit intr-o cratita mai veche pe care o folosesc anume pentru asa ceva.  Curatam cele 2 mere si taiem felii cca de 3 mm   si le  punem intr-o tigaie cu 50  gr de zahar  si lasam pe foc mic 5min pana ce se inmoaie putin si se topeste zaharul, adaugam zeama de la o lamaie si coaja rasa.  Scoatem feliile si le asezam in cratita glazurata  si unsa cu o lingurita de unt dupa racirea caramelului.
Se bat albusurile   cu  zaharul, adaugam galbenusurile si praful de copt, apoi scortisoara pudra si rand pe rand faina.  Compozitia rezultata se toarne peste mere si se coace in cuptorul incalzit 30-40 min.
 Crema o pregatim in felul urmator, curatam merele de coarja si dam pe razatoarea cu ochiul mare, apoi adaugam zaharul si lasam 20 min pana ce lasa putina zeama apoi punem pe foc mic 15 min la fiert. Intre timp hidratam gelatina in 6 lg de apa si praful de budinca amestecam cu 8 lg de apa. Adaugam budinca la mere si lasam sa fiarba pana ce se ingroasa. Luam o lingura de  budinca cu mere fierbinte si adaugam la gelatina hidratata si amestecam pana la dizolvare, apoi adaugam la restul de budinca de mere. Lasam sa se raceasca, intre timp batem frisca... Dupa ce sa racit  crema adaugam frisca batuta si asamblam tortul. Blatul dupa ce esta copt se rastoarna pe un platou cu merele in sus si turnam crema de mere deasupra, racim 1 ora apoi ornam cu frisca batuta cu zaharul vanilat. Pentru topping, amestecam zaharul cu  cacao, apoi turnam 2 linguri de apa clocotita.
 Incercati si savurati! Enjoy!!!!!!!!!!
 O feliuta pentru voi vizitatori!!

 

30 de comentarii:

  1. arata atat de bine.imi plac torturile cu mere.sigur va veni si randul acestei retete.mult succes la concurs.pupicei

    RăspundețiȘtergere
  2. Tu nu ai odihna,albinuto!Arata grozav si imi pare rau ca nu pot sa gust!Odihna placuta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte bine arata!Fac si eu tort de mere dar o reteta mai simpla!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. oooo...ce frumusete Adela! am vazut si eu concursul de pe blogul Adelei, dar cand voi la voi ce nebunii ati pregatit parca nu imi vine sa ma mai incumet! oricum, asta e un dulce caruia nu ii pot rezista! ne dati ori nu ne dati? :)....of...pentru pofticiosi ar trebui interzise pozele cu mancare! haaha!

    RăspundețiȘtergere
  5. scz...blogul Laurei :)...din cauza poftei!

    RăspundețiȘtergere
  6. foarte frumos arata tortul asta! prajiturile cu mere sunt printre preferatele mele, asa ca il notez pe lista de facut :)
    bafta la concurs!

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata tare bine si banuiesc cat e de bun!Bafta multa la concurs,pupici!

    RăspundețiȘtergere
  8. Delicios. Ador prajiturile cu mere. Trebuie sa incerc si varianta aceasta de tort.

    RăspundețiȘtergere
  9. Arata foarte bine.Imi plac mult merele,asa ca ma servesc si eu cu o feliuta(se poate?)Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  10. O retata minunata !!!Bafta la concurs si-ti doresc o saptamana frumoasa!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Cîta finete! Arata fantastic!
    Pupic :*

    RăspundețiȘtergere
  12. Teo, ce sa fac daca sunt mobilizata in casa, imi gasesc o ocupatie, de abia i trece varicela la cea mare, ca zi i iasa la cea mica! :((( Saptamana aceasta nu mai am iesire deloc doar pana la magazin pt strictul necesar:((( Offff!!! Si sa sti ca te-as servi cu mareee placere!!! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc Adina , sunt curioasa de reteta ta, o ai pe blog?! Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  14. De ce Ophelia, eu iti recomand sa incerci si iti doresc succes, cu siguranta gasesti sa pregatesti ceva bun! pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumesc Carmen , iti astept parerea! Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  16. Multumesc Flory, iti doresc si eu bafta multa! te pup!

    RăspundețiȘtergere
  17. Multumesc Cristina, merita sa incerci si sa-mi spui parerea! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  18. Bianca ramane sa incerci si sa-mi spui daca ti-a placut! Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  19. Diamar cu drag servesc pe toata lumea, si chiar te rog! :) Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  20. Multumesc Maya! Pupicei si o seara placuta! :*

    RăspundețiȘtergere
  21. arata impecabil !!!! ... bafta la concurs!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  22. arata excelent si sigur e delicios! am notat reteta :* o seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  23. Ramane la aprecierea ta Amoush si astept reactii, multumeesc de vizita! O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere