miercuri, 2 ianuarie 2013

Prajitura Eszterhazi


La multi ani tuturor!!! Bine v-am regasit in noul an!! Eu sper foarte mult ca anul acesta sa ne aduca numai bucurii si realizari pe toate planurile, sunt optimista :) !!!!
In acest an, am foarte multe planuri si sa dea D-nul sa pot realiza tot ce mi-am propus, va doresc si voua acelasi lucru.
Pana atunci sa ne delectam cu o praji` delicioasa care a stat pe masa noastra de sarbatori, si sa nu-mi spuneti ca refuzati :)
Am tras putin cu ochiul  pe blogul Mirelei care are prajituri dementiale si am sa mai incerc cateva retete care imi plac foarte mult. Reteta ei o gasiti aici, eu am facut unele modificari, nu am tinut  neaparat sa insiropez si am renuntat,  o sa vedeti imediat modificarile, sper sa nu se supere d-na Mirela.



Ingrediente:

Blatul 1:


  • 5 oua intregi
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt

Blatul 2 :

  • 5 albusuri
  • 200 g zahar
  • 120 nuci macinate
  • 2 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt

Crema:

  • 5 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 200 ml lapte
  • 2 linguri amidon / faina
  • 200 g unt / margarina

Glazura:

  • 100 g ciocolata
  • 50 ml smantana

  • In primul rand pregatim primul blat, separam galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat spuma cu zaharul pana ce devine o bezea tare, apoi adaugam pe rand galbenusurile mixand in continuare. Apoi adaugam pe rand faina amestecata cu praful de copt, se amesteca foarte incet pana incorporam toata faina.  Compozitia se toarna intr-o tava cu dimensiunea 24/ 34  ( se pune hartie de copt in tava) si se coace in cuptorul incalzit, pana ce trece testul scobitorii. Apoi se scoate din tava si se lasa la racit.
  • Pentru blatul cu nuca, mixam albusurile cu zaharul pana ce devine o bezea tare, apoi adaugam pe rand nuca. Spre final adaugam faina amestecata cu praful de copt . Se coace in  aceasi  tava  ca si blatul galben.
  • Pentru crema  galbenusurile se amesteca cu zaharul si vaniliile pana ce se albesc.  Apoi adaugam amidonul si putin lapte. Restul de lapte se pune pe foc. Cand incepe sa dea in clocot se toarna in fir subtire peste galbenusuri. Se amesteca , energic si se pune pe foc incet sau abur pana ce se ingroasa. In acest timp se amesteca in continuare. dupa ce sa ingrosat se pune o folie alimentara si se lasa la racit. Intre timp  mixam untul spuma, apoi adaugam cate o lingura din crema de lapte racita.
  •  Se asambleaza in felul urmator, asezam blatul galben, crema, apoi blatul de nuca.
  • Deasupra se toarna glazura din ciocolata topita cu smantana.
  • Deasupra am presarat nuca de cocos, sau se presara nuca macinata.















7 comentarii:

  1. Cu siguranta e o bunatate prajitura aceasta! La multi ani fericiti si sanatosi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca te-ai hotarat la reteta aceasta ! E prajitura mea preferata !! :)
    La multi ani cu sanatate !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Tare bine arata!!!
    La Multi Ani si un An Nou plin de bucurii si realizari!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte buna prajitura! Un An Nou minunat sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani!!! ce prajitura buna ai facut!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Iti doresc un An Nou plin de bucurii si impliniri!
    LA MULTI ANI!!!

    RăspundețiȘtergere