miercuri, 9 ianuarie 2013

Cozonac cu lamaie


Dragii mei va prezint  un cozonac simplu, dar foarte aromat cu lamaie, recomand tuturor carora le place acest fruct minunat. Merge de minune langa o cafeluta, sau  daca stati la taclale cu musafiri, langa un ceai fierbinte :)


Ingrediente:


  • 3 cani de faina
  • 1/2 cana de zahar
  • 25 g  drojdie proaspata
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 cana de lapte
  • 100 g unt / margarina
  • 2 vanilii
  • 2 oua mari la temperatura camerei
Tipsuri:  Masurati ingredientele cu aceasi cana .

Umplutura:

  • 1/2 cana zahar
  • coaja de la 4 -5 lamai
  • 100 g unt

Glazura:

  • 160 g zahar pudra cu gust de vanilie
  • 4-6 linguri de zeama de lamaie

  • Amestecati 2 cani de faina cu zaharul , sarea si drojdia.  Incalziti laptele cu untul si amestecati pana ce se topeste untul. Turnati  amestecul peste faina, apoi adaugati vanilia  si  ouale batute. Framantati aluatul , adaugand restul de faina, pana ce se dezlipeste de pe peretele vasului. Presarati putina faina deasupra, acoperiti vasul cu un prosop curat de bucatarie si puneti-l la loc cald , pentru a creste.





  • Pentru umplutura , amestecati untul cu zaharul si coaja rasa de lamaie.
  • Scoateti aluatul, framantati putin pe masa de lucru si intindeti o foaie de 1 cm grosime.
  • Ungeti foaia cu umplutura si taieti in 3 bucati egale. Suprapuneti foile si rulati, apoi  taieti felii de 1,5 cm grosime si asezati fiecare felie intr-o tava de chec cu hartie de copt. 
  • Lasati sa mai creasca in tava de chec cca 30 minute, apoi coaceti in cuptorul incalzit  dinainte, pana ce devine usor maroniu.
  • Scoateti  cozonacul din tava  si lasati sa se raceasca.
  • Deasupra se pune glzura din zaharul pudra amestecat cu zeama de lamaie. Puneti zeama de lamaie treptat, ca sa puteti vedea cat de lichida este glazura, eu am adaugat doar 4 linguri.





Pofta dulce!! Enjoy!!












Sursa: Bucataria pentru toti - cu cateva modificari

9 comentarii: