duminică, 7 aprilie 2013

Prajitura cu foi si crema caramel


O prajitura simpla , nu foarte costisitoare si cel mai important, delicioasa, pentru cei care iubesc caramelul.



Ingrediente:

Foi:


  • 400 g faina
  • 150 g zahar
  • 2 oua
  • 50 g unt topit
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 100 ml lapte
Crema:

  • 300 g zahar
  • 100 g faina / amidon alimentar
  • 300 ml lapte
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 200 g unt/ margarina

Glazura:

  • 100 g ciocolata menaj
  • 2-3 liguri ulei

  • Penrtru inceput pregatim foile,incalzim cuptorul la 200 grade C.
  • Se pune faina amestecata cu zaharul intr-un castron mai mare, adaugam ouale.






  • Apoi urmeaza untul topit, praful de copt si bicarbonatul stins cu lapte si framantam un aluat. Turnam atata lapte cat sa rezulte un aluat pe care sa-l putem framanta bine si sa nu se lipeasca de masa de lucru.








  • Aluatul se imparte in trei parti egale si se intind trei foi, pe care le coacem pe rand intr-o tava unsa cu putin unt si presarata cu faina. ( pe dosul tavi unse daca nu aveti tava speciala pentru foi)
  • Se coc cca 7-10 minute fiecare , pana ce devin usor maronii deasupra.




  • Pentru crema topim zaharul la foc incet pana ce se caramelizeaza, aveti grija sa nu se arda, pentru ca devine amar la gust.
  • Turnam apoi laptele cald , pastram cca 50 ml  si lasam sa se dizolve tot caramelul. Restul de lapte se amesteca cu amidonul sau faina.
  • Dupa ce sa topit tot caramelul adaugam faina si lasam la foc incet, amestecand in continuare pana ce se ingroasa.
  • Se lasa la racit, intere timp mixam untul spuma cu vaniliile.
  • Incorporam caramelul in unt. Adaugam cate o lingura de caramel si amestecam dupa fiecare.






  • Impartim crema in doua si intindem intre foi.  
  • Deasupra ultimei foi turnam glazura de ciocolata, topim ciocolata cu uleiul pe baie de abur.
  • Se da la rece pana a doua zi , pana ce se inmoaie foile.






Enjoy!!!

6 comentarii: