Inca o prajitura cu, care puteti sa-l asteptati pe mosu` si care imi place foarte mult si pe care bunicuta mea o facea de fiecare data de Craciun si de Pasti. Nu stiu daca o faceti sau nu, dar este atat de buna, are niste foi cu miere atat moale ( de aici si denumirea, pe care o am de la bunica si nu am vrut sa schimb nimic) si o crema atat de fina, incat nu are cum sa nu-ti placa. :))) Vorbesc eu, care nu refuza nimica dulce :)))
Pentru foi aveti nevoie:
2 linguri miere
2 linguri de cacao
250 gr zahar
1 lingurita bicarbonat de sodiu
zeama de la o 1/2 de lamaie
70 gr unt / margarina
2 oua
2 linguri ulei
2 linguri lapte
faina cat cuprinde (nu am cantarit)
Crema:
200 gr zahar
50 gr amidon
1/2 l lapte
1 pachet unt/ margarina
2 vanilii
Glazura:
100 gr ciocolata
1 lingura unt/ margarina
Decor:
bombonele colorate
Pentru inceput ne ocupam de foi, necesita mai multa atentie. Pregatim 2 cratite, una cu apa, pe care o punem pe foc, fiindca se fac foile pe baie de aburi. In a 2-a cratita se sparg ouale si se adauga zaharul si se bat sau se mixeaza, deasupra cratitei cu apa fierbinte. Dupa ce ati batut spuma adaugam mierea si amestecam in continuu, pana ce se ingroasa. Apoi adaugam cacao si amestecam pana ce devine o crema fina dar groasa. Adaugam untul si uleiul, amestecam pana ce se topeste untul, apoi laptele. Adaugam o lingurita de bicarbonat cu sodiu si stingem cu zeama de la o jumatate de lamaie.
Amestecam, luam cratita de pe aburi si lasam putin la racorit, cca 5 min. Dupa aceea, adaugam faina cca 150 gr si amestecam cu o spatula, presaram faina pe masa de lucru si turnam compozitia. Adaugam atata faina cat sa rezulte un aluat, nu prea tare, sa se poata intinde cu sucitorul. Pentru cine nu a mai facut aceasta prajitura, eu va recomad sa intideti foile direct pe o foaia de copt, masurata dupa tava, este mult mai usor si nu riscati sa rupeti foaia intinsa cand o mutati pe fundul tavii, sunt foarte fragile.
Se fac 3 foi pe care le coacem pe rand cca 10-15 min, aveti grija sa nu se arda, se coc repede.
Se iau cu grija, cat sunt calde sunt foarte moi, apoi se intaresc foarte tare, dar se inmoaie de la crema.
Pentru crema, puneti 400 ml de lapte la fiert cu zaharul, iar restul de lapte amestecati cu amidonul. Cand incepe sa fiarba laptele, adaugati amidonul cu lapte si amestecati in continuu, fiindca se ingroasa repede si sa nu faca cocoloase. Luati de pe foc , puneti deasupra o folie alimentara si lasati sa se raceasca.
Untul se freaca cu cele 2 vanilii spuma, apoi adaugam treptat cate o lingura de crema de lapte racit si amestecati cu grija. Asezati o foaie, turnati jumatate de crema , apoi asezati alta foaie, turnati cealalalta jumatate de crema si asezati ultima foaie. Presati usor , avand grija sa nu se rupa foile si lasati pana adoua zi cand se inmoaie foile. Acesta este farmecul acestei prajituri, fiindca se lasa asteptata sa nu fie imediat devorata :))))). Se pregateste glazura deasupra, topim ciocolata cu untul si turnam peste prajitura.
Deasupra presaram bombonele colorate.
Pofta dulce sa aveti!!
Ce bine arata!! Cred ca-i o bunatate nu-i asa? Pupici
RăspundețiȘtergereAntonina, eu zic ca merita incercata, ii mai mult de lucru la foi dar rezultatul este una buna! Pupici!
RăspundețiȘtergereÉn ismerem ezt a sütit, nagyon finom. Nálunk több lapból készítették.
RăspundețiȘtergereGuszta süti, szépek a fotók:-)
Arata excelent, pupici :*
RăspundețiȘtergerePerfecte! Acesta este cuvantul cu care pot descrie pozele! Felicitari! Sunt sigura ca gustul este delicios!
RăspundețiȘtergereImi plac mult foile astea cu miere si bicarbonat sunt foarte gustoase!Pupici!
RăspundețiȘtergereDelicioasa!!!!
RăspundețiȘtergereCE BUNA TREBUIE SA FIE,MA TENTEAZA!PUPICI ADELA!
RăspundețiȘtergereYami,aici e de mine,fac si eu prajitura cu miere,dar altfel,este minunata,deliciul familiei mele e sarbatori.Arata minunat.pupiciiiii.
RăspundețiȘtergereCe frumoasa e prajitura si trebuie sa fie tare buna. Eu fac foile aproximativ la fel, dar fara cacao.
RăspundețiȘtergerePrajiturile cu miere sunt preferatele mele!
RăspundețiȘtergereMmmm, cat de bine arata...intr-adevar foarte buna!
RăspundețiȘtergerepupici!
Si cred ca Mosul chiar o sa vina la tine!! Nu am folosit niciodata miere pentru foi dar o sa o fac cu siguranta :)
RăspundețiȘtergereBunatati, bunatati in ultimul timp.
RăspundețiȘtergereArata superr!
RăspundețiȘtergereCred ca e delicioasa!
O seara placuta!
Super arata!Cred ca e tare buna!Pup!
RăspundețiȘtergereCat de bine arata prajitura! Sigur e si tare gustoasa.
RăspundețiȘtergereArata super!Stiu ca e si buna!Te pup!
RăspundețiȘtergereIoi,ce bunatate aici la tine.Vreau musai si eu o bucatica.Te pupacesc!
RăspundețiȘtergereFetelor , este o prajitura dintre preferate si plin de amintiri placute! Va pup si sa aveti spor la toate!
RăspundețiȘtergere