sâmbătă, 16 martie 2013

Tort de ciocolata - al bunicii


Ieri am am pasit in cei 32 ani ai mei si nu mi-e rusine sa o spun, am pasit cu stangul ( era sa nu pasesc), m-am simtit enorm de rau, pe la 3 noaptea am avut o durere imensa care a pornit din piept , pana la urma am chemat salvarea, dar a trecut, azi ma simt binisor, umpic obosita dar o sa treaca, nu va speriati! Cea care a tras o sperietura am fost eu!!!
Dar sa trecem peste partea asta, urmeaza partea frumoasa, luna aceasta sarbatoresc foarte multe, pentru mine este luna care ma incanta cel mai mult, in primul rand renaste totul,   in al doilea rand blogusorul meu implineste doi ani si totodata imi sarbatoresc  ziua de nastere si pentru multe alte evenimente frumoase din viata mea.
Deci dedic tortul pentru voi, vizitatorii mei dragi, pentru impresiile frumoase, mai putin frumoase pe care le lasati,  pentru ca toate fac parte din viata noastra si va urez tuturor ,, La multi ani frumosi!!,, si toate cele bune.
Revenind la reteta, am vrut sa imi aduc aminte putin de copilaria mea si de tortul pregatit de bunica mea, cu o nota personala, bunica mea care a plecat de foarte mult timp de langa mine, dar mi-a lasat drept mostenire, foarte multe amintiri frumoase. Acest tort face parte din acele amintiri, tort pe care o pregatea de fiecare sarbatoare, alaturi de alte doua prajituri dragi mie, prajitura cu miere si prajitura semiluna cu nuci, pe care am sa o fac curand.


Ingrediente:

Blat:


  • 9 oua
  • 9 linguri apa
  • 200 g zahar
  • 9 linguri cu varf de faina
  • 1 praf de copt

Crema:

  • 400 g unt
  • 2 oua intregi
  • 300 gr zahar
  • 50 g cacao
  • 50 ml smantana pentru frisca
  • 1 esenta de vanilie
  • sare
Decor:


  • 50 g migdale felii
  • bombonele de ciocolata

  • In primul rand  puneti intr-un vas apa pe foc si incalziti apa pentru bain marie(  pentru crema) , apoi pregatim blatul. Eu am impartit in trei ingredientele si am copt pe rand blaturile, intr-o tava rotunda cu diametrul 20.
  • Se separa galbenusurile de albusuri si se bat  3 albusuri cu  3 linguri de apa cu un praf de sare, apoi se adauga treptat zaharul ( o treime din cantitate) , se mixeaza pana ce devine ca o bezea, apoi adaugam pe rand galbenusurile. 
  • Spre final adaugam 3 linguri de faina ( cu varf ) si praful de copt, incorporam pe rand faina. Turnam compozitia intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt si coacem la foc potrivit 15 minute, dupa cuptorul meu. Rezulta un blat simplu si pufos. Procedam la fel cu cele doua blaturi. Daca nu aveti timp se poate coace un singur blat si se taie pe trei nivele. Am dorit un blat pufos fara sirop, daca doriti sa insiropati , se poate insiropa cu ce aroma doriti.





  • Pentru crema, spargeti ouale int-un vas , care sa incapa peste vasul cu apa fierbinte, asa incat sa nu atinga apa. Adaugati zaharul si bateti ouale pe bain marie pana ce se ingroasa si devine cremoasa.
  • Adaugati esenta de vanilie, apoi cacao, amestecati usor sa nu dati afara cacao. Lasati sa se raceasca , apoi adaugati smantana pentru frisca si amestecati bine. 
  • Untul se mixeaza pana ce devine cremoasa, spumoasa. Adaugati cate o lingura din crema de oua. Pastrati 2-3 linguri de crema de oua cu cacao pentru glazura tortului, restul adaugati la unt.





  • Impartiti crema in 3 parti egale. Umpleti blaturile cu doua parti iar a treia ornati pe margine  si deasupra tortului. Apoi ungeti tortul deasupra cu crema de oua si lasati sa curga pe margine.
  • Ornati cu migdale si bombonelede ciocolata. Lasati tortul minim 3-4 ore la rece.
  • Acesta este tortul bunicii mele, ea o orna cu nuca deasupra, as fi vrut sa o fac si eu dar am ramas fara :(
  • Sa aveti pofta dulce!! Am sa revin maine cu sectiunea, doar atunci am sa tai, vom sarbatorii la ai mei in familie, alaturi de un gratar, ca in fiecare an. 
  • Va pup dulce!!!
























20 de comentarii:

  1. la multi ani! si eu m-am sarbatorit luna aceasta, dar eu am implinit 33 de ani (dupa cum spunea Dante, am ajuns la "mijlocul cerului" vietii mele..sper sa nu fie totusi, chiar asa:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Adnia!! La fel si tie un an diferenta intre noi :) Pupici!

      Ștergere
  2. La multi ani,draga mea !
    Tortul pare delicios !
    Te pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Inca odata un sincer La multi ani si multa, multa sanatate! Eu fac 32 luna viitoare :)

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani Adela!! Ma bucur ca esti bine si ca sperietura nu a fost decat o alarma falsa. Te pup!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Paula!!! Acuma sunt bine si chiar ca am tras o sperietura zdravana, totul e sa nu ma enervez si sa ma supar!! Dar as putea oare ?! :( Te pup!

      Ștergere
  5. La Multi Ani tie si blogului tau!!! Sanatate multa iti doresc, fericire si realizarea tuturor dorintelor!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  6. La mulți ani, Adela! Să fii sănătoasă! Și eu am uneori dureri puternice în piept, nu știu cauza. La tine care ar fi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina eu am facut pe baza de nervi si de suparare, sau adunat multe si la mine ! :) Eu zic sa consulti un medic, nu se stie niciodata, eu de durere nu am mai putut si am chemat salvarea.:( Pupici!!

      Ștergere
  7. Un tort foarte frumos. La multi ani Adela!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. La multi ani! Un tort apetisant si delicios!Sanatate multa!

    RăspundețiȘtergere
  9. La multi ani!!!Sanatate si numai bucurii sa ai!!!Tortuletul e minunat!Nu refuz o feliuta:)Pup!

    RăspundețiȘtergere
  10. La multi ani cu putina intarziere !!!! Ai mare grija de tine , Adela !! Multa sanatate iti doresc din tot sufletul si numai momente fericite !!! <3

    RăspundețiȘtergere
  11. La multi ani!!! iti doresc sa fii fericita si iubita, sa te bucuri de familia ta frumoasa! Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  12. La multi ani fericiti cu scuzele de rigoare pt. intarziere! Sa-ti dea Dumnezeu sanatate, multa liniste si pace, fericire si noroc! La multi ani gustosi si blogului tau!
    Te pup, frumoasa mea :* <3

    RăspundețiȘtergere