vineri, 23 august 2013

Guguluf cu smantana si afine


De cand au aparut afinele pe piata, incerc sa profit din plin de aceste fructe minunate, care au un gust divin din punctul meu de vedere si incerc diverse retete si combinatii.   Pe parcursul acestor saptamani care urmeaza si cand o sa-mi permita mai mult timpul am sa va postez cateva retete facute cu acest fruct minunat, care cu siguranta o sa va incante papilele gustative.


Ingrediente:




  • 5 oua intregi
  • 200 g zahar
  • 100 g unt / margarina
  • 200 ml smantana 20 % 
  • 1 lingurita praf de copt
  • sucul de la o 1/2 de lamaie
  • 180 g faina
  • 200 g afine
  • unt si faina pentru tava de copt

Glazura:

  • 2 linguri dulceata de afine
  • 2-3 linguri zeama de lamaie
  • 100 g zahar pudra

  • In primul rand incingeti cuptorul la 180 grade. 
  • Se topeste untul si se lasa la racit. Ouale intregi se mixeaza  cu zaharul pana ce devin cremoase.
  • Adaugam untul topit si smantana, amestecam usor .
  • Apoi adaugam praful de copt stins cu sucul de lamaie.
  • Pe urma adaugam pe rand faina cernuta, si incorporam incet.
  • Spre final adaugam afinele intregi. 





  • Tapetam cu unt si faina o forma de guguluf si turnam compozitia obtinuta.
  • Coacem timp de 50 minute, incercam cu o scobitoare daca este gata .
  • Se scoate din forma si se lasa la racit





  • Pentru glazura, amestecati zeama de lamaie cu zaharul pudra, apoi adaugati dulceata de afine. Turnati glazura obtinuta pe guguluf , lasand sa curga spre margini.






4 comentarii: