luni, 10 martie 2014

Chili con carne




 Indiferent de unde provine reteta Chili con carne, un fapt este cert si anume ca in Texas mancarea este considerata traditionala, fiind foarte  populara inca din secolul  XIX. Exista o varietate aproape nelimitata de combinatii, se foloseste carnea de vita, porc sau mistret, iar in unele regiuni ale Texasului nu se foloseste fasolea, iar in Mexic  fasolea rosie, neagra sau alba este  nelipsita din aceasta reteta.


Ingrediente:


  • 500 g amestec carne tocata (vita, porc)
  • 1 conserva fasole  alba / rosie in suc de rosii ( 400 g )
  • 1 conserva rosii taiate in cuburi  ( 200 g )
  • 1 ceapa mare
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura ulei de masline
  • 2 ardei iuti / 2 lingurite boia de ardei iute
  • 1 lingurita oregano
  • 1 lingurita rasa de chimion macinat
  • sare, piper proaspat rasnit
  • frunze de patrunjel


  • Se incinge uleiul intr-o tigaie mai inalta si se adauga ceapa . Se caleste 2-3 minute, apoi se adauga usturoiul tocat marunt si se mai lasa cateva secunde.
  • Se adauga carnea tocata  si se amesteca bine, pe urma se lasa inca 10 minute.




  • Intre timp adaugam condimentele, sare , piper proaspat rasnit dupa gust,  o lingurita de boia de ardei iute si un ardei iute tocat felii ( aici eu am combinat boiaua de ardei iute cu ardeiul iute, puteti folosi doar ardei sau boia de ardei iute, ramane la alegerea voastra)





  • Pe urma adaugam  fasolea cu tot cu sucul de rosii din conserva si rosiile tocate din conserva si mirodeniile ( oregano,  cimionul macinat ),  fierband inca 15- 20 minute la foc mic si amestecand din cand in cand.





  • Servim fierbinte  ornat cu patrunjel si daca doriti mai iute, cateva felii de ardei chili.
Pofta buna!!






Un comentariu: