luni, 13 octombrie 2014

Paine din grau si secara


In ultimul timp am facut painea doar in casa si am incercat  mai multe sortimente de paine. Aceasta mi-a placut intr-un mod special, pe langa painea cu seminte de floarea soarelui si ciabatta ( aceste retete urmeaza sa fie postate ).


Ingrediente pentru o paine de circa 750 g :



  • 350 g faina alba de grau
  • 150 g faina de secara
  • 10 g drojdie uscata
  • 2 linguri ulei de rapita
  • o lingurita de zahar
  • o lingurita de sare
  • 330 ml apa calduta

  • Foarte simplu de facut daca urmati pasii de preparare pas cu pas. 
  • Intr-un vas inalt , turnati faina alba de grau  si cea de secara si amestecati. Adaugati  sare  circa o lingurita, o lingurita de zahar si drojdia, amestecati toate  aceste ingrediente in amestecul de faina. Practic amestecati toate ingredientele uscate. Turnati apa calduta peste faina si adaugati uleiul de rapita si incepeti a framanta  aluatul cu mana pana ce se va dezlipi de pe peretele vasului. 
  • Pe urma  dati forma rotunda si acoperiti vasul cu un prosop de bucatarie curat si lasati langa o sursa de caldura pana ce isi dubleaza volumul, in cazul meu a fost pentru 40 minute.








  • Dupa ce  a dospit, turnam aluatul pe masa de lucru presarata cu faina si incepem sa framantam putin, pe urma dam forma lunguiata si crestam aluatul cu cutitul.
  • Itroducem painea in cuptorul preincalzit la 200 ºC si coacem timp de 50-60 minute.









  • Dupa coacere scoatem painea si o lasam sa se raceasca. Este o paine rapida si foarte buna. Deci gospodinelor incepatoare , este reteta perfecta si rapida. Succes!!!











Un comentariu: