joi, 12 iunie 2014

Salata de ridiche



Stim mai toti ca ridichile sunt bune in salata, cu branza sau sunca ori o felie de paine cu unt. Putini cunosc si calitatile terapeutice ale acestor legume de primavara.
Ridichile sunt nu numai un aliment gustos, ci si o sursa excelenta de fibre alimentare, minerale, precum potasiu, calciu, fier, fosfor, cupru, zinc si fluor si oligoelemente. In ridichi este prezenta si o gama variata de vitamine, precum vitamina C, cel mai bine reprezentata si care-i confera proprietatea de detoxifiant si intaritor al imunitatii, si vitaminele din grupul B.


In medicina populara, ridichile sunt folosite pentru imbunatatirea digestiei, impotriva depresiei si a oboselii, contra tusei, in insuficienta hepatica, boli reumatice, paraziti intestinali, astm, alergii, pietre la rinichi.

Impotriva pietrelor la fiere si rinichi se beau cate sase linguri de suc de ridichi rosii de trei ori pe zi. Calculii nu se mai dezvolta si sunt maruntiti. Sucul de ridichi este foarte bine tolerat de tubul digestiv.

In bolile de plamani se recomanda consumul a zece ridichi pe zi. Ridichile au actiune antiinfectioasa si favorizeaza degajarea cailor respiratorii, prin expectoratie. Eficienta tratamentului creste, daca se consuma, in salata, si frunzele proaspete de ridichi, care au efect vitaminizant si detoxifiant.

In colita, se recomanda salata de ridichi, de doua ori pe zi. Ridichile trebuie taiate marunt si amestecate cu putin ulei si otet de mere. De mentionat ca ridichile calmeaza starile de excitatie cerebrala si au actiune extrem de favorabila asupra digestiei. Se consuma doua-trei ridichi crude pe stomacul gol. Efectele vor aparea in maxim 25 de minute.

Ridichiile rosii ajuta la o mai buna functionare a ficatului. Primavara, persoanele care au afectiuniale ficatului si ale vezicii biliare ar trebui sa faca o cura de ridichi rosii, consumate pe stomacul gol.

Cand cumperi ridichi, ai grija ca frunzele sa nu fie ofilite. Nu arunca frunzele. Spala-le bine si foloseste-le la salata.

Sursa: de pe internet.


Ingrediente:



  • o legatura de ridichi rosii
  • un castravete
  • cateva rosii cherry
  • sare, piper proaspat rasnit
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • 1 lingura ulei de masline
  • marar  si patrunjel verde, proaspat tocat

  • Se spala toate legumele si se taie dupa preferinta. Ridichele  in rondele, castravetii in patru apoi cubulete, iar rosiile pe jumatate. 
  • Se face un dresing din uleiul de masline, zeama de la lamaie, apoi se adauga putina sare si piper si verdeturile tocate marunt. Se amesteca si se toarna peste salata inainte de servire. 
  • Serviti cu mare pofta!!!









Un comentariu: