luni, 2 septembrie 2013

Baigli cu fructe uscate








Dupa cum observati in ultima vreme am facut foarte multe dulciuri cu aluat dospit, si asta pentru ca  ne place foarte mult. Desi nu am postat inca o reteta de baigli , este in topul preferintelor noastre. Cu diferite umpluturi, mac, nuci,  ciocolata, gem/ marmelada, fructe uscate,  va fi intodeauna  o placere pentru familia mea .


Ingrediente:



  • 500 g faina
  • 4 galbenusuri
  • 150 ml lapte caldut
  • 80 g zahar
  • 20 g drojdie
  • sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 100 g unt moale

Umplutura:

  • 300 g fructe uscate ( stafide, caise, smochine )
  • 1 lingura zahar pudra
  • 3 linguri gem de prune
  • 1 lingura cacao
  • esenta de rom

  • un galbenus pentru uns
  • 2 linguri lapte


  • In primul rand spalam bine fructele uscate in apa calduta apoi le inmuiem in apa calduta cu esenta de rom.
  • Se cerne faina intr-un castron cu peretii inalti si se face o adancitura in mijloc. Se toarna  jumatate din laptele caldut , o lingura de zahar si drojdia zdrobita. Se amesteca usor cu mana pana ce obtineti o maia. Se lasa acoperit la loc cald 10 minute.
  • Dupa acest timp se adauga restul de lapte , untul moale,  restul de zahar, coaja rasa de la o lamaie si galbenusurile de oua. 
  • Se framanta  aluatul pana ce se desprinde de pe peretele vasului.Apoi se mai lasa la dospit 30 minute.
  • In acest timp se incinge cuptorul aragazului la 180 grade.
  • Dupa ce a crescut aluatul se rastoarna pe masa de lucru presarata cu faina, si se imparte in doua. Se intinde cat mai subtire si se aseaza umplutura.
  • Pentru umplutura, stoarceti bine fructele inmuiate in apa cu rom, apoi adaugati gemul de prune, zaharul si cacao, apoi amestecati .
  • Se umple aluatul intins cu aceasta umplutura si se ruleaza cat mai strans.
  • Amestecati galbenusul cu cele doua linguri de lapte si ungeti  cu o pensula de bucatarie. 
  • Coaceti in cuptorul incins timp de 50-60 minute.
  • Se lasa la racit , apoi se feliaza!

Pofta dulce!!






3 comentarii:

  1. Cat de bine arata, cred ca a tare aromatde la fructele uscate! Pup

    RăspundețiȘtergere
  2. De nerefuzat! Te-astept cu aceasta reteta la provocarea Dulce Romanie din aceasta luna, unde ingredientele vedeta sunt: stafidele, ciocolata de casa si mustul. Trimite-mi linkul si o poza, te rog, la adresa pemasadinbucatarie@yahoo.ro
    pupici multi!

    RăspundețiȘtergere