Cu atatea pe capul meu, am uitat complet ca adusem cu mine caietul meu vechi de retete, vechi spun, pentru ca este de vreo 16 ani, de cand eram o pustioaica, eram innebunita atunci dupa retete de prajituri si dulciuri. Imi aduc aminte ca era la ,,moda,, aceasta prajitura, o facusem de nenumarate ori, asadar norocul meu pentru ca dadusem de acest caiet.
Ingrediente pentru tava 20/30:
- 2 foi de napolitane
- 5 albusuri
- 5 linguri zahar
- 3 linguri cu nuca macinat
- 3 linguri faina
- 5 albusuri
- 5 linguri de zahar
- 3 linguri cu mac
- 3 linguri faina
- 10 galbenusuri
- 200 g zahar
- esenta de vanilie / zahar pudra cu gust de vanilie
- 300 g unt
Incingem cuptorul la 180 grade C.
Punem o cratita cu apa pe foc sa se infierbante, pentru ca galbenusurile se fac pe abur.
Incepem cu blatul de nuca, albusurile se mixeaza cu un praf de sare apoi se adauga treptat cele cinci linguri de zahar. Se mixeaza pana ce obtinem o bezea tare.
Adaugam nuca macinata.
Iar spre final incorporam treptat faina cernuta.
Compozitia obtinuta se toarna in tava tapetata cu hartie de copt.
Se coace in cuptorul preincalzit timp de 20 minute. Incercati blatul cu o scobitoare. Blatul se raceste si se pune deoparte.
Pentru blatul cu mac se procedeaza la fel, se mixeaza albusurile cu un praf de sare si zaharul .
Pe urma adaugam macul.
Spre final se incorporeaza pe rand faina.
Compozitia se toarna in aceasi tava tapetata cu hartie de copt si se introduce in cuptor.
Se coace circa 20 minute, apoi se raceste.
Pentru crema, mixati galbenusurile cu zaharul , adaugati esenta de vanilie/ zahar pudra cu gust de vanilie si asezati cratita deasupra vasului cu apa fierbinte asa incat sa nu atinga vasul apa.
Se amesteca timp de 10- 15 minute pana ce se ingroasa.
Crema de galbenus obtinuta.
Se mixeaza untul moale pana ce devine cremos, apoi se adauga cate o lingura din crema de oua si se amesteca dupa fiecare.
Se obtine o crema fina care se imparte in trei.
Pentru asamblare, asezati o foaie de napolitana+ crema+blat mac+crema+blat nuca+crema + foaie de napolitana.
Se da la rece pentru cel putin doua ore, dar nu inainte de a pune o greutate deasupra. Foaia de napolitana are tendinta sa se ridice si se indoaie de la rece.
Se portioneaza in romburi sau patratele, deasupra se poate picura ciocolata topita.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu