duminică, 9 februarie 2014

Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata



Dragii mei, vin cu reteta mea de eclere, stiind ca este o reteta foarte indragita de toata lumea inclusiv de familia mea. Eclerele se fac foarte simplu daca se respecta pasii de pregatire a aluatului.


Ingrediente pentru 30 bucati ( mai mici ):

Aluat:

  • 250 ml apa
  • 100 ml ulei
  • un praf de sare
  • 125 g faina
  • 4 oua ( marimea M )
Crema:
  • 5 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 4 plicuri de zahar vanilat / o pastaie de vanilie
  • 50 g amidon alimentar
  • 450 ml lapte
  • 100 ml frisca lichida  naturala 40 %
  • 1 lingura zahar pudra
Glazura:
  • 200 gr ciocolata neagra 40 %
  • 50 ml frisca lichida

  • Pentru inceput, eu intodeauna pregatesc crema.  Se pune laptele la infierbantat ( fiert inainte), intre timp mixam galbenusurile cu vaniliile/ miezul din pastaia de vanilie si zaharul pana ce se albesc, apoi adaugam amidonul si mixam in continuare.
  • Se ia laptele de pe foc si se toarna in fir subtire peste galbenusuri si se  amesteca in continuare pana ce turnam tot laptele.
  • Se pune iar pe foc si se amesteca pana ce se ingroasa. Aveti grija ca focul sa fie foarte incet iar cratita sa fie de preferabil de inox, sa nu se  prinda de fundul cratitei.
  • Se ia de pe foc si se lasa la racit, acoperit cu o folie alimentara.
  • Intre timp batem frisca lichida cu o lingura de zahar pudra.
  • Dupa racirea cremei, adaugam cate o lingura de frisca si amestecam usor. Dam crema de vanilie la rece pana la intrebuintare.





  • Pentru aluat, turnam apa si uleiul impreuna intr-o cratita de inox, adaugam un praf de sare si punem pe foc la fiert. Lasam sa dea int-un clocot sau doua , apoi luam deoparte. Adaugam faina si mixam rapid.Obtinem un aluat oparit pe care il lasam sa se raceasca.






  • Dupa racire, adaugam pe rand cate un ou si mixam dupa fiecare. Obtinem un aluat , ca o pasta, pe care il punem intr-un pos , apoi dam forma eclerelor, intr-o tava cu hartie de copt pregatita inainte.
  • Se coc  in cuptorul incalzit la 180 grade C pana devin usor maronii, 30-40 minute, depinde de cuptorul fiecaruia.
  • Dupa coacere se lasa la racit, apoi se umple cu crema de vanilie.
  • Deasupra se glazureaza cu ciocolata topita cu frisca lichida. Se rupe ciocolata bucatele, se toarna frisca si se pune la foc incet pana ce se topeste, se amesteca sa nu se arda.








Enjoy!!








8 comentarii: