duminică, 29 iulie 2012

Vargabeles


Reteta o am de la o matusica  si va marturisesc ca este tare buna, nu stiu exact daca este reteta originala sau nu, dar noua ne place foarte mult.
Am vazut unele retete cu foi de placinte, iar intr-una din zile voi incerca si asa, cred ca o sa ne placa si acea varianta :)



Ingrediente:

Foi:

350 gr faina 000
150 gr unt/ untura
100 gr zahar pudra
2 oua
1 praf de copt
50 gr smantana

Umplutura:

180 gr taitei lati ( sau de care va place)
100 gr stafide
2 oua
400 gr branza de vaci
150 gr zahar
5 plicuri de zahar vanilat ( 50 gr )

50 gr zahar pudra cu aroma de vanilie

In primul rand vreau sa va specific, ca am folosit untura, este mult mai buna dupa parerea mea, dar se poate folosi si unt sau margarina.
Faina se cerne si se amesteca cu praful de copt, se  adauga untura si se framant cu mana un aluat sfaramicios.
 Apoi adaugam zaharul , ouale si smantana.
Framantam aluatul si impartim in doua, pastram la frigider pana ce ne ocupam de umplutura.






Fierbem taitei in apa clocotita cu sare, apoi strecuram si trecem taitei sub un jet de apa rece, lasam sa se scurga bine.
Branza de vaci  se amesteca cu zaharul ( se pastreaza 2 linguri pentru albusuri ), vaniliile si galbenusurile si se mixeaza.
Adaugam stafidele spalate si inmuiate in apa calduta.
Adaugam taitei  si amestecam cu o lingura de lemn.
 Spre final adaugam albusurile batute spuma cu cele 2 linguri de zahar si un praf de sare.
Intindem o foaie si asezam in tava tapetata cu hartie de copt.
Turnam umplutura si nivelam, apoi intindem cea de-a doua foaie si asezam peste umplutura.
Se fac cateva impunsaturi cu furculita sau cu o scobitoare.
Se coacein cuptorul incalzit pana ce devine auriu deasupra, cca 40 min ( dupa cuptorul meu )
Dupa racire pudrati cu zahar.






Pofta dulce!!!!!

















9 comentarii:

  1. n-am mai vazut reteta pana acum, dar cred ca o voi face si eu.

    RăspundețiȘtergere
  2. este pe gustul meu, cred ca e foarte buna si f bine arata, te pup!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Trebuie sa fie tare buna,fac si eu ceva de genu',doar fara acele foi.Pupici si-o duminica frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata foarte bine si se vad asa frumos taiteii pe mijloc...!! Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce pofta mi-ai facut de ceva dulce...

    RăspundețiȘtergere
  6. De mult ma tenteaza si pe mine sa fac reteta asta, ca tare bine arata! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. Este super delicioasa! Am incercat si e o minunatie!Pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. Adela draga arata super si multumesc de reteta ca sigur o voi fura deoarece am mincat aceasta prajitura in Ungaria la o femeie in virsta si mi-a placut enorm dar reteta nu am cerut-o.Si ea a facut foile tot cu untura.Intradevar untura nu are egal.O folosesc si eu la prajituri deoarece devin mult mai fragede.Te pup si iti doresc in continuare o saptamina placuta.

    RăspundețiȘtergere