duminică, 9 noiembrie 2014

Branzoaice cu stafide


Luna Noiembrie  gazda provocarii ,, Weekend cu spor ,, este Gina Bradea  si ne-a propus urmatoarele categorii de retete: fripturi, retete de post si patiserie/ paine.
De data aceasta am ales categoria patiserie / paine pentru ca sotul meu vroia neaparat branzoaice, zicea ca citez,  ,, nu ai facut de foarte multa vreme si chiar imi este pofta, este timpul sa faci, tot ai facut vrute si nevrute acum urmeaza sa faci si pe placul meu,, are dreptate omul nu ? :))))))  Asadar, eu ascultatoare ca de obicei :)))) zis si facu` !!! Am cautat sa vad daca Gina are reteta de branzoaice si norocul meu, daaa!!! Am citit reteta, era aproape asemanatoare cu a mea si trecui la treaba!!


Ingrediente:



  • 1 kg faina
  • 1 ou
  • 1 lingura zahar
  • 10 g drojdie uscata
  • 400 ml lapte caldut
  • 50 g unt topit
  • 50 ml ulei
  • un praf de sare
  •  coaja rasa de la o lamaie
Umplutura:


  • 500 g branza de vaci
  • 150 g zahar
  • 2 oua batute
  • 100 g stafide
  • zahar vanilat

Pentru uns:


  • 1 galbenus de ou
  • 2 linguri lapte
  • 1 lingura zahar

  • Cernem faina intr-un castron si adaugam drojdia uscata si zaharul, amestecam bine ingredientele uscate. Apoi adaugam untul topit, uleiul, oul si coaja de lamaie. Incepem sa framantam turnand din laptele caldut.  Framantam pana ce obtinem un aluat  moale care se va desprinde de pe peretele vasului. Dam forma rotunda, acoperim vasul cu un prosop curat de bucatarie si lasam la dospit langa o sursa de caldura.







  • Intre timp ne ocupam de umplutura, batem ouale cu zaharul si vanilia.








  • Adaugam branza de vaci si amestecam.








  • Dupa ce a dospit si si-a dublat volumul, aluatul se rastoarna pe masa de lucru presarata cu faina si se framanta putin.
  • Se intinde aluatul si se taie patratele  egale, se pune din umplutura de branza si se impacheteaza, aducand colturile spre mijloc.  Aveti grija sa se lipeasca bine sa nu iasa umplutura. Se aseaza pe o tava si se lasa 15-20 minute sa creasca, pe urma se ung cu galbenusul frecat cu zahar si subtiat cu lapte. 
  • Spre final se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade C timp de 30-40 minute, pana ce devin usor maronii deasupra.








  • Cand sunt gata se lasa la racit si se pudreaza cu zahar vanilat sau sunt bune si fara zahar, la noi  imparteala a fost prea mare sa mai fie pudrate cu zahar, s-au terminat inainte sa se raceasca complet :)))


Enjoy!!!
















4 comentarii: