Gogosile imi amintesc de copilaria mea, mama ne pregatea in special pe timp de iarna, sau cand era urat afara, adica ploua si eram cu totii acasa. Ne adunam in jurul mesei si ne delectam cu aceste minunatii, fiindca nu le pot numi altfel, era o bataie pe ele, sa nu cumva sa manance careva dintre noi mai multe ca celalalt :))). De multe ori mi-e foarte dor de acele vremuri, dar atunci imi privesc fetele si parca uit de toate .
Dar sa revenim la gogosile noastre ... mmmdaaa ... delicioaseleee gogosele!!!
Ingrediente:
- 500 g faina alba tip 000 + 100 g pentru masa de lucru
- 25 g drojdie proaspata
- 200 ml lapte caldut
- 50 g zahar
- 2 linguri ulei
- 2 oua intregi
- sare
- coaja rasa de la o lamaie
- 1 litru ulei
- zahar pudra
- Faina se cerne intr-un castron mai inalt si se face o adancitura in mijloc. Se toarna jumatate din laptele caldut si se adauga drojdia ( se zdrobeste cu mana) si o lingurita de zahar.
- Se framanta cu mana o maia , se acopera si se lasa la dospit 15 minute.
- Dupa aceea se adauga restul de lapte, zaharul , ouale batute, uleiul, un praf de sare si coaja rasa de la lamaie. Se framanta aluatul, se acopera si se lasa la dospit langa o sursa de caldura.
- Se rastoarna pe masa de lucru si se framanta putin , apoi se intinde cu sucitorul cca 1 cm grosime.
- Se decupeaza discuri si se prajesc in uleiul incins pe ambele parti pana ce devin usor maronii.
Tipsuri: Turnati uleiul, intr-un vas mai mic dar foarte inalt si prajiti gogoasele in functie de marimea vasului. Nu
le aglomerati , sa aibe loc sa creasca si sa se rumeneasca uniform.
- La servire pudrati cu zahar sau sa le umpleti cu diferite creme sau dulceturi.
Enjoy!!!
Vreau, vreau, vreau... o gogosica mica, cu tot cu gaurica, ca sa nu faca rau la dietica (a se citi, dieta, hi, hi...) Cred ca ma ingras, doar uitindu-ma !
RăspundețiȘtergereDaca iti lipseste o gogosica dupa ce plec de la tine sa nu te superi... :))
RăspundețiȘtergere