luni, 30 martie 2015

Prajitura in dungi












Cred ca este cazul sa postez retetele de prajituri pe care le-am facut de Craciun, asadar nu bagati in seama decorul din  poze :).


Ingrediente:

Foaie mac:


  • 1 ou mare
  • 5 linguri zahar
  • 100 ml smantana
  • 5 linguri faina
  • un praf de sare
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 5 linguri mac macinat
Foaie nuca:

  • 1 ou mare
  • 5 linguri zahar
  • 100 ml smantana
  • 5 linguri faina
  • un praf de sare
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 5 linguri nuca macinata
Foaie cacao:

  • 1 ou mare
  • 5 linguri zahar
  • 100 ml smantana
  • 5 linguri faina
  • un praf de sare
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 3 linguri cacao
  • masurati cu  aceeasi lingura ingredientele

Crema :

  • 1 litru lapte fiert inainte
  • 8 linguri gris din grau
  • 200 g unt
  • 200 g zahar
  • 1 lingura zahar vanilat

Glazura:

  • 100 g ciocolata cu lapte
  •  2 linguri smantana
  • pentru decor bonbonele de ciocolata

  • Mai intai pregatim crema, punem laptele la infierbantat impreuna cu zaharul , apoi adaugam in ploaie grisul si amestecam pana la ingrosare.
  • Asezam o folie deasupra si punem la racit crema.
  • Pe urma ne apucam de foi, mixam oul cu un praf de sare si zaharul pana ce devine cremos, iar pe urma adaugam smantana.







  • Pe urma adaugam macul.








  • Iar spre final faina amestecata cu bicarbonatul de sodiu.








  • Tapetam o tava cu dimensiunea 30/20 cu hartie de copt  si turnam compozitia de mac, nivelam si introducem in cuptorul preincalzit la 180 grade C timp de 12-15 minute.








  • Procedam la fel cu foaia de nuca si pe urma cu cel de cacao.












  • Pentru crema,  mixam bine untul la temperatura camerei   cu zaharul vanilat, apoi adaugam treptat din crema de gris pana ce o incorporam toata.
  • Incepem sa asamblam prajitura, asezam prima foaie de cacao, adaugam jumatate din crema si nivelam.








  • Asezam foaia cu nuca si nivelam cu restul de crema, pe urma asezam foaia cu mac.
  • Peste foaia cu mac vine glazura de ciocolata pe care o pregatim astfel, rupem ciocolata bucatele, adaugam smantana si o topim pe abur. Intindem glazura peste prajitura si presaram bombonele de ciocolata.








  • Introducem prajitura la rece pentru 2 ore apoi portionam si savuram cu mare pofta.

Enjoy!!!

















4 comentarii:

  1. Super buna ,o trec pe lista ! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. In sfarsit o reteta cu crema care nu este cumparata din comert... la fel cum prepara si mama prajiturile cand eram copil. Trebuie sa incerc si eu reteta, mai ales ca maine este sarbatoare mare si putem serba :) cu o astfel de prajiturica :)!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma tenteaza, insa am o nedumerire: ce fel de smantana se foloseste????
    Va multumesc! ;-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Smantana cu cel putin 20 % grasime folosesc eu. Spor la facut prajitura, este de incercat! :)

      Ștergere