miercuri, 5 noiembrie 2014

Paine ciabatta



Painea ciabatta este preferata familiei mele, si o fac foarte des, pe langa alte variante  de paine. Am incercat nenumarate retete dar aceasta si cea cu seminte de floarea soarelui, reteta care va urma in curand, este in topul preferintelor noastre.


Pentru o paine de circa 700 g :

  • 500 g faina alba
  • 2 linguri ulei de masline
  • 360 ml apa calduta
  • 10 g drojdie uscata
  • sare
  • o lingurita de zahar

  • Cerneti faina intr-un bol cu peretii inalti si adaugati drojdia uscata si amestecati foarte bine.
  • Adaugati o lingurita de zahar si circa o lingurita de sare si amestecati.
  • Turnati uleiul de masline peste faina si adaugati cate putina apa calduta si incepeti sa framantati. Pentru cei care au aparat de facut paine  este la fel de simplu adaugati toate ingredientele necesare iar aparatul se va ocupa de restul.
  • In cazul meu,  dupa cum va spuneam, incepeti  sa framantati cu mana turnand apa calduta cat este nevoie, pana ce aluatul se va desprinde de pe peretele vasului.







  •  Eu in timpul acesta am dat drumul la cuptor la 200 grade C si am lasat deasupra aragazului si a fost nvoie de 30 -40 minute pana ce si-a dublat volumul. Nu va speriati  daca va fi peste o ora sau doua, depinde daca este suficient de cald sau chiar de drojdie.
  • Pe urma rasturnam aluatul pe masa de lucru presarata cu putina faina si incepeti iar sa framantati. 
  • Apoi dati forma lunguiata si asezati intr-o tava de cuptor , tapetata cu hartie de copt.
  • Acoperiti painea si lasati inca o jumatate de ora langa sursa de caldura.
  •  Pe urma introduceti in cuptorul preincalzit si coaceti timp de o ora. Scoateti painea din cuptor si lasati sa se raceasca in tava acoperit cu un prosop de bucatarie  curat.







Tipsuri: Inainte de  a pregati  si coace o paine asigurativa ca toate ingredientele vor fi la temperatura camerei, scoateti toate ingredientele inaite cu cel putin 2 ore inaite de a va apuca de treaba. Un lucru foarte important este calitatea drojdiei pe care o folositi, sa fie intodeauna proaspata,  de  exemplu sa nu aibe urme de mucegai si culoarea spre maroniu. Daca tineti cont de aceste sfaturi cu siguranta veti obtine rezultatul dorit!





2 comentarii: