marți, 3 ianuarie 2012

Sarmale cu coaste afumate



Craciunul nu putea sa treaca fara sarmale, sincer, eu nu vad  sarbatorile fara sarmale. Mirosul acela imbietor, care iti provoaca o pofta, hmm deja imi lasa gura apa numai cand ma gandesc :))). Imi plac, imi plac la nebunie,  au iesit atat de bune , incat sotul m-a intrebat ce am am pus in ele :)), i-am raspuns ,,  cea ce nu iti place tie, marar si cimbru,,  de obicei nu pun in compozitia de carne , dar acum nu m-am putut abtine, mi-am facut placerea :))))
 Ingrediente:
 1 kg carne tocata de porc
 sare, piper
 2 lingurite boia de ardei
 1 lingura pasta de ardei
 50+100 ml bulion de rosi
 1 morcov mic
 3 cepe mijlocii
 2 linguri ulei
 200 gr orez
 marar, cimbru
 100 gr slanina de casa
 1 kg coaste afumate
 2 capatani de varza murata nu foarte mari
 Cum procedam, carnea tocata se condimenteaza cu sare, piper, boia de ardei , adaugam o lingura pasta de ardei si 50 ml bulion de rosi.  Curatam cepele  si taiem marunt, morcovul il dam pe razatoare cu ochiul mic, acum eu am calit doua cepe si morcovul  ras in 2 linguri de ulei si am adaugat la compozitia de carne, iar a treia ceapa am pus-o asa, necalita.  Am adaugat orezul spalat in cateva ape...


 
 
Apoi am adaugat  cca 1 lingurita de marar si cimbru, nu am exagerat, sotului nu-i prea place si slaninuta de casa taiata fasii subtiri. Am amestecat bine de tot si am ales frunzele de varza pentru a fi umplute.
 
 
 
 
Facem galustele dupa marimea frunzei, daca frunza este mai mare o tai in doua, nu fac niciodata sarmale   foarte mari dar nici  foarte mici, potrivite sa fie. Pe fundul oalei sau in ce preferati voi ( cand mai fac cu siguranta am sa gatesc in vas de lut in cuptor :)  ) asezam un strat de varza, apoi asezam sarmalele, presaram putin marar si cimbru, apoi un rand de coaste fumate, iar sarmale si tot asa pana ce gatam cu toate, apoi deasupra presaram varza taiata marunt. Turnam apa , aproape ca sa acopere varza si completam cu bulion sau suc de rosii.

 
 

Fierbeti la foc incet, scoateti o sarma sa vedeti cand este gata, eu o fac cu cea mai mare placere :)
 Serviti alaturi de smantana  si mamaliguta, sau o paine  de casa, yumyy!







16 comentarii:

  1. Foarte bune. Si eu pun cimbru si marar. imi plac la nebunie insa o buna perioada de acum incolo nu vreau sa vad sarmale, carne, nimic de genul asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani fericiti, sanatosi si imbelsugati alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata foarte bine!!!!
    O bunatate!!!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Vai ce ploaie am in gura!!! Abia am terminat cu "porcariile" si mi-ai facut pofta din nou. Arata foarte bine sarmalutele tale!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cristina asa sunt si eu, doar fructe mai mananc, oricum am 3 kg in plus :(((! Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc Livia!! Asa sunt si eu nu mai imi trebuie carne o perioada!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cum arata!!Cu mare intarziere iti doresc sa ai un an cat mai bun,cu multe bucurii si impliniri!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cat de buuune,am facut si eu!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte bune Flory, dar totusi sunt satula de carne :) Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  10. Off m-am cam ingrasat, da's bune rau! Desi acum cred ca trec pe supe clare si apa cat cuprinde ;)) Te pup

    RăspundețiȘtergere
  11. Antonina, si eu m-am ingrasat, si am trecut pe regim :(( Vreau sa scap de 3 kg, neaparat, asta inseamna gata papa bun :(( Pupicei!

    RăspundețiȘtergere